ZDF: Magyarország nem vétózza tovább az orosz olajembargót

A német lapértesülés szerint Szlovákia és Ausztria is visszavonta vétóját. 

2022. május 2., 08:47

Szerző:

A német Zweites Deutsches Fernsehen szerint három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban, amely magába foglalja az orosz olaj- és gázembargót, írja az Index. Magyarország az egyik  ilyen ország, a magyar kormány kommunikációjában azonban nem történt változás az elmúlt napokban. 

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban

– olvasható a német Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) cikkében. A lap szerint Ausztria és Szlovákia is hasonlóan járt el. 

A ZDF értesülései egy magas rangú uniós diplomatától származnak. Az érintett országok vétó visszavonásában a német kormány álláspontjának megváltozása volt döntő. Németország ugyanis kijelentette, hogy támogatják az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. A ZDF brüsszeli tudósítója szerint az olajembargóról a napokban döntés születik, a vita azonban hónapokig eltarthat. 

Korábban Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, valamint Spanyolország, Olaszország és Görögország is ellenezte az orosz energiát érintő szankciókat, az energiafüggőség miatt. 

 

(Kiemelt kép: A Gazprom olajfinomító telepe Moszkva délkeleti területén 2022. április 28-án. Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP)