Palesztin palesztinnak lett farkasa – zavargások törtek ki a Palesztin Hatóság területén

A zavargások elsősorban Nábluszban történtek, miután a Palesztin Hatóság biztonsági erői letartóztatták a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet egyik helyi aktivistáját – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

2022. szeptember 20., 17:12

Szerző:

A zavargások azért törtek ki a Ciszjordánia északi részén található Nábluszban kedd reggel, mert a Palesztin Hatóság biztonsági erői hétfő este letartóztattak egy izraeli körözés alatt álló Hamász-aktivistát. Válaszul általános sztrájkot hirdetett több palesztin frakció, köztük a Hamász, az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű palesztin fegyveres csoport. 


A Dzsenin melletti Szalem falu közelében tüzet nyitottak az izraeli határőrök őrhelyére, de senki nem sérült meg. A katonák a lövöldözők felkutatására indultak. Az akcióért a korábbi napok terrormerényleteihez hasonlóan az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta a felelősséget. Kedd délelőttre a ynet szerint Nábluszban erősödtek az összecsapások, az egyik helyi rádió stúdióját lövés érte, és élő adásban okozott komoly riadalmat. A palesztin biztonságiak könnygázzal próbálták oszlatni a köveket dobáló zavargókat, de éles lövések hangjait is hallani lehetett a város utcáin.

A tiltakozók összetörték a PH által kihelyezett biztonsági kamerákat, és kövekkel dobálták a PH biztonsági egységeinek járműveit. A városba vezető utakat elzárták és gumiabroncsokat égettek. Összecsapások alakultak ki a palesztin tüntetők és a palesztin biztonságiak között a közeli falvakban és a latai menekülttáborban is. Az általános sztrájk meghirdetése után bezárták a Palesztin Hatóság nábluszi intézményeit.

Növekszik a feszültség palesztin és palesztin között

A Palesztinok azért tiltakoznak, mert hétfő este a palesztin biztonsági erők letartóztatták Muszab Astíját, a Hamász ismert nábluszi aktivistáját, aki a múlt hónapban a városban megölt, s a Hatóság egyik ünnepelt emberének tekintett Ibrahim al-Nabulszi egyik közeli barátja volt. A PH rendőrsége két másik körözött palesztint is letartóztatott Astíjával együtt, s őrizetbe vételük nyomán azonnal zavargások kezdődtek. Ezekben a hétfő esti összecsapásokban meghalt egy 53 éves férfi, és többen megsebesültek.

Astíja apja Izraellel való együttműködéssel vádolta meg a PH-t. „Nem a palesztin biztonságiak, hanem izraeli biztonsági erők körözték. Meglepve tapasztaltuk, hogy csapdát állítottak neki, miután elkapták, megverték és ismeretlen helyre hurcolták. Felszólítjuk a város vezetőit, hogy lépjenek közbe” – mondta az édesapa. A nabluszi frakciók Astíja azonnali szabadon bocsátását követelték, és óva intették a PH-t, hogy átadja Izraelnek. A Hamász szóvivője elmondta, hogy az Ezzedin al-Kasszam Brigádokhoz, a Hamász katonai szárnyához tartozik, és elfogását „a megszállóknak munkájuk befejezéséhez tett ingyenes szolgáltatásnak nevezte.”

Palesztin források szerint Astíja a lelőtt al-Nabulszi mellett volt a József sírjánál zsidó imádkozók ellen végrehajtott merényletnél. Letartóztatása az izraeli nyomásnak köszönhető, ugyanis Jeruzsálem azt követeli, hogy Rámalláh erősítse meg felügyeletét Náblusz és Dzsenin felett.

A szokatlan ciszjordániai palesztin-palesztin összecsapások akkor kezdődtek, amióta Mahmúd Abbász, a PH elnöke New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén tartózkodik, ahol várhatóan találkozik Ron Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével.

(Kiemelt képünk: Palesztin tüntetők palesztin biztonsági erőkkel csapnak össze Nábluszban, a megszállott Nyugati Oldalon 2022. szeptember 20-án. Fotó: JAAFAR ASHTIYEH / AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.