Zárlat alá került Vietnamban Ho Shi Minh-város

Vietnam legnagyobb városát lezárták. 

2021. augusztus 20., 17:22

Szerző:

Szigorú zárlat alá kerül Vietnam legnagyobb városa, Ho Shi Minh-város a koronavírus-járvány miatt, az élelmiszerellátást a hadsereg felügyeli erre az időre – jelentették be pénteken a délkelet-ázsiai ország hatóságai, írja az MTI. Az augusztus 23-án életbe lépő rendelkezés értelmében az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat. Pham Duk Hai, az ország járványügyi bizottságának az elnöke a bejelentésben nem tért ki arra, meddig tartana a zárlat, amelynek betartatására tízezer katonát vezényelnek a város különböző pontjaira, beleértve a repülőteret is.

Jóllehet a rendelkezés értelmében az emberek élelmiszervásárlás céljából sem hagyhatják el otthonukat, a hatóságok megígérték, hogy nem lesznek fennakadások az ellátásban, hozzátéve, hogy az élelmiszerellátást a hadsereg az áruházláncokkal együttműködve felügyeli majd. Csütörtökön az országban rekordot döntött a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az egészségügyi hatóságok 10 639 új esetről adtak hírt az előző 24 órából, helyszíni beszámolók szerint pedig ezt követően az emberek megrohanták a boltokat.
 

A 13 milliós Ho Shi Minh-város már korábban is a vírus egyik gócának számított az országban, a 308 559 igazolt fertőződésből 164 342-re itt bukkantak, és a több mint hétezer halálos áldozat 80 százalékát is itt jegyezték fel. Az elmúlt hónapok járványlassító intézkedései némileg mérsékelték a fertőzésszámot, de a hatóságoknak nem sikerült megfékezniük a járvány terjedését, és a vírus eljutott innen a szomszédos térségekbe is. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a szigorú zárlat újabb csapást mérhet Vietnam gazdaságára. A városban eddig a lakosság mintegy 70 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás legalább első adagját.

 

(Kiemelt kép: Védőruházatot viselő katonák fertőtlenítik Hanoi utcáit a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében 2021. július 25-én. Vietnam fővárosát a hatóságok 15 napra lezárták egy nappal korábban, miután megnőtt a fertőzöttek száma a Mekong deltájának vidékén. MTI/EPA/Luong Thai Linh) 

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.