Zarifa Ghafari épp időben hagyta el otthonát, nem sokkal azután felgyújtották a tálibok

A Bild Gharifa üzenetei alapján rekonstruálta, hogy jutott ki Afganisztánból a politikus.

2021. augusztus 22., 14:24

Szerző:

Az iszlamisták korábban háromszor próbáltak meg merényletet elkövetni Zarifa Ghafari afganisztáni politikus ellen. Miután a napokban egyre világosabbá vált, hogy Kabul többé nem biztonságos, Ghafari és családja úgy látták múlt vasárnap, ideje menekülniük. Mint utóbb kiderült, Ghafari éppen időben hagyta el az otthonát, a tálibok nem sokkal később elmentek a lakására, felgyújtották azt, az autóját pedig ellopták – írta szerda reggel a politikus, hozzátette: „Most engem keresnek”.

Ghafari az anyjával és öt testvérével egy barátjánál húzta meg magát. Végül jött egy jó hír: megtudta, hogy ő és a férje is, felkerültek a német evakuálási listára. Aztán kiderült: szinte lehetetlen, hogy eljussanak a kabuli repülőtérre, mivel a tálibok úgy döntöttek, nem engedik tovább az afgánokat. A családnak végül bár sikerült elhagyni a várost, de a repülőtérnél várakozó tömegen már nem tudtak átjutni. „Lehetetlen volt. Nem tudtam megfogni a német katona kezét. Csapdába estünk" – írta.

Ghafari végül egy barátját is felhívta a török ​​nagykövetségen, aki segítségével sikerült bejutniuk a reptér lezárt területére. A politikus feljutott egy gépre, igaz nem Németországba, hanem a pakisztáni Iszlámábádba utazott tovább, onnan pedig Isztambulba. Ghafari épségben szállt le. „Egy szállásra tartok, halálosan fáradt vagyok. Öt napja alig aludtam vagy ettem” – írta. 

A Bild Gharifa üzenetei alapján rekonstruálta, hogy jutott ki Afganisztánból a politikus. Zarifa Ghafarit 2018 júliusában nevezték ki Maidan Shahr polgármesterévé, ő volt Afganisztán eddigi legfiatalabb polgármestere – írta a Telex. Amikor a politikus el akarta foglalni a hivatalát, a helyi férfiak kövekkel dobálták meg. A második próbálkozásnál egy gépfegyveres csoport akadályozta meg, hogy hivatalba lépjen. Ghafira végül arra kényszerült, hogy Kabulból irányítsa a városát.

„Továbbra is harcolni fogok a nőkért Afganisztánban. És amint lehetséges, visszatérek hazámba. Még nincs vége" – írta nemrég Ghafira.

(kiemelt képen: Zarifa Ghafari - Fotó: Mandel Ngan / AFP)