Két és félmillió zarándok érkezett Mekkába

A 45 fokos kánikula sem gátolta a mekkai zarándoklatra özönlő tömeg megjelenését a szaúd-arábiai szent ünnepen. Sokan közülük évekig spóroltak a részvételhez szükséges 6 ezer dollárnyi összeg előteremtésére.

 

2023. június 27., 13:58

Szerző:

A 6-10 napos lelki megtisztulás komoly fizikai teljesítményt követel a résztvevő hívőktől, akik az iszlám vallás szent helyeit Mekka városától Mina városán át az Arafat-hegyig és vissza.

Szaúd-Arábiában minden idők legnagyobb, közel 55 km-es háddzs zarándoklata kezdődött vasárnap a taváffal, azaz a Kába körüli körözéssel, amelyre 2,5 millió résztvevőt várnak.

A koronavírus-járvány miatt 2020 óta érvényben lévő korlátozásokat teljesen megszüntették. 2020-ban mindössze 10 ezer, 2021-ben 59 ezer, míg tavaly egymillió fő volt a felső határ.

A szaúdi hatóságok szerint több mint 32 000 egészségügyi dolgozó és több ezer mentő áll készenlétben hőguta, kiszáradás és kimerültség esetén. Az elmúlt években számos tömeges tragédia történt a mekkai zarándoklat alatt – írja a napi.hu.

(Kiemelt kép: a leendő zarándokok Arafatba érkeznek, miközben a muszlimok folytatják az istentiszteletet, hogy teljesítsék a haddzs zarándoklatot Mekkában, Szaúd-Arábiában 2023. június 27-én. Fotó: Ashraf Amra / Anadolu Agency via AFP)