Menekülnek az emberek a zaporizzsjai erőmű közeléből

Erőteljes robbanás rázta meg a zaporizzsjai erőmű közelében, orosz kézen lévő várost, Enerhodart, ahonnan egyre többen menekülnek át ukrán ellenőrzésű területre a létesítmény állapota miatt.

2022. szeptember 7., 12:24

Szerző:

Hatalmas robbanás rázta meg a zaporizzsjai erőmű közelében lévő Enerhodart kedden, és ezt követően megszűnt az áram és vízellátás Enerhodarban, az erőműtől mintegy 120 km-re fekvő orosz megszállás alá került városban – tudatta a város polgármesere, Dmitro Orlov egy Telegram üzenetben.

Az oroszok szerint a zaporizzsjai erőmű egyik vezetéke sérült meg

A város lakosainak beszámolói szerint nem sokkal dél után erőteljes robbanást hallottak, ezt követően szűnt meg az áram és vízellátás. Az oroszok azt állítják, hogy a zaporizzsjai erőmű területén sérült meg egy elektromos vezeték, és a kárért az ukrán fegyveres erőket okolják. 

Az elmúlt hetekben és napokban az atomerőműben ellenőrizhetetlenné vált folyamatok és a létesítmény ismeretlen állapota miatt egyre többen hagyják el a várost, és menekülnek ukrán ellenőrzésű területekre.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden elkészült jelentésében megállapította, hogy tarthatatlan a helyzet az erőműben.

Az „orosz megszállás alatt lévő atomerőművet működtető ukrán személyzet folyamatosan nagy stressz alatt dolgozik, mindenekelőtt a korlátozott létszám miatt. Ez tarthatatlan, és az atombiztonsággal kapcsolatos súlyos emberi hibákhoz vezethet” – idézi a jelentést az infostart.hu. Az ügynökség „atombiztonsági és biztonságvédelmi övezet” létrehozását sürgeti, hogy ne ismétlődjön meg a 1986-os csernobili katasztrófa. 

A létesítményt hétfőn kapcsolták le az ukrán elektromos hálózatról. Az egyetlen jelenleg működő reaktor magát az erőművet és a működtetéséhez szükséges biztonsági és egyéb rendszereket látja el. Rendszerint ehhez külső forrásból kapják az áramot. Mycle Schneider független kanadai atomenergia-szakértő szerint egy a „sziget” üzem nagyon megbízhatatlan. Az ENSZ szerint arra volna szükség, hogy valamennyi érintett fél részt vegyen az erőmű biztonságának fenntartásában, javítsák a kommunikációt és tartsanak rendszeres vészhelyzeti gyakorlatokat.

Az oroszok és az ukránok egymást vádolják Enerhodar megtámadásával. A világ vezetői az erőmű demilitarizálását sürgetik. 

(Kiemelt képünk: Légi felvételen a Zaporizzsjai atomerőmű látható, 2022. április 5-én. Fotó: Sputnik via AFP)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.