WHO: Pénzzel nem lehet oltani!

Azzal vádolta meg hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a gazdag országokat, hogy közvetlenül a gyártókhoz fordulva ellehetetlenítik a koronavírus elleni vakcinák méltányos elosztását segítő COVAX programot.

2021. február 22., 18:27

Szerző:

"Még ha van is pénzünk, nem tudunk a pénzből vakcinát vásárolni, maga a pénz nem elég" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Frank-Walter Steinmeier német elnökkel közösen tartott videós sajtótájékoztatóján.

A német elnök Tedrosszal folytatott tárgyalásán 1,5 milliárd eurós hozzájárulást ajánlott fel az ENSZ egészségügyi szervezete által kezdeményezett COVAX programhoz.

"Egyes gazdag országok megkörnyékezik a gyártókat, hogy biztosítsanak további vakcinaszállítmányokat, aminek hatása van a COVAX szerződéseire, és emiatt csökkent a COVAX részére szállított mennyiség" - hangsúlyozta a főigazgató. 

A német államfő egyetértett vele abban, hogy a pénz önmagában nem megoldás, a védőoltás még mindig "hiánycikk". Arról is beszélt azonban, hogy "a kormányoknak elsősorban és mindenekelőtt a lakosságuk irányában van elkötelezettségük".

Arra a kérdésre a német elnök nem válaszolt, hány adag oltóanyagot ajánl fel Németország, de leszögezte, hogy a vakcinák elosztása közös érdek.

"Ez nem mindig könnyű, de ez az emberiség érdeke" - mondta Steinmeier, hozzátéve, hogy a vakcinák, a tesztek és a gyógyszer megosztása a világjárvány idején "a globális szolidaritás" próbatétele.

A COVAX pénzügyi támogatásával 92 kis és közepes jövedelmű országot terveznek védőoltással ellátni. A vakcinahiány miatt a fejlődő világnak szánt szállítmányok várhatóan nem indulnak el február vége előtt, sok gazdag országban pedig már 2020 végén elkezdték az oltási kampányt.

(Kiemelt kép:  MTI/EPA/Martial Trezzini)