Washington is megerősítette Zelenszkij látogatását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Washingtonba utazott, hogy Joe Bidennel tárgyaljon. Zelenszkijnek ez az első külföldi útja a háború kezdete óta.

2022. december 21., 12:23

Szerző:

Hivatalosan is megerősítették, hogy Zelenszkij ma (szerdán) Washingtonba látogat, a háború kitörése óta első külföldi látogatásán – írta a Guardian.

Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy Zelenszkij a Fehér Házba megy, majd a kongresszus együttes ülésén is felszólal.

Az orosz invázió óta ez lesz az első alkalom, hogy Zelenszkij külföldre utazik

Az ukrán elnöknek ez az első külföldi útja a háború kezdete óta. A tárgyalások elsősorban arról a segélycsomagról fognak szólni, amelyet Amerikai Ukrajnának tervez küldeni, s amely többek között tartalmazza a Patriot rakétarendszereket, illetve Biden további 1,8 milliárd dolláros támogatásról készül bejelentést tenni.

Ezzel együtt Amerika már 20 milliárd dollárral támogatja Ukrajnát az orosz invázió kezdete óta, továbbá az amerikai törvényhozók egy átfogó kormányzati kiadási intézkedést fontolgatnak, amely további 45 milliárd dolláros gyorssegélyt jelenthet az országnak.

(Fotó: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 21:22

Három embert sebesítettek meg Brüsszelben, az uniós intézményeknek is helyet adó Schuman téri metróállomáson, a gyanúsítottat a rendőrség előállította – tájékoztatott hírportálján a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap hétfőn.

Tegnap 20:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd szaúdi koronaherceggel – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Tegnap 20:02

Petr Pavel, a szombaton megválasztott cseh államfő hétfőn arról biztosította Caj Jing-ven tajvani elnököt, hogy Csehország és Tajvan is osztja a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok értékeit, és ezért megerősítik partnerségüket.