Volodimir Zelenszkij Washingtonba utazik

Az orosz invázió óta ez lesz az első alkalom, hogy Zelenszkij külföldre utazik. 

2022. december 21., 07:35

Szerző:

A CNN forrásai szerint az ukrán elnök, akinek ez az első külföldi útja a háború kezdete óta, már úton van. Zelenszkij programja még nem végleges, de a tervek szerint, több magasrangú tiszt mellett Joe Bidennel is tárgyal majd a Fehér Házban tett látogatása alkalmával. 

A tárgyalások elsősorban arról a segélycsomagról fognak folyni, amelyet Amerikai Ukrajnának tervez küldeni, s amely többek között tartalmazza a Patriot rakétarendszereket, illetve Biden további 1,8 milliárd dolláros támogatásról készül bejelentést tenni.

Ezzel együtt Amerika már 20 milliárd dollárral támogatja Ukrajnát az orosz invázió kezdete óta, továbbá az amerikai törvényhozók egy átfogó kormányzati kiadási intézkedést fontolgatnak, amely további 45 milliárd dolláros gyorssegélyt jelenthet az országnak. 

Zelenszkij várhatóan felszólal majd az amerikai kongresszus előtt is, ám programját biztonsági aggályok miatt nem véglegesítették. A Fehér Ház nem kommentálta a CNN értesüléseit.

(Kiemelt képünk: 2022. december 2022. az ukrán elnöki sajtószolgálattól Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz az ukrán katonák kitüntetési ünnepségén. Fotó: STRINGER / UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.