Megtorpant a Wagner-csoport Bahmutnál

A tekintélyes amerikai Institute of the Study of War elemzése szerint a támadás megállt, és az orosz Wagner-csoport offenzívája az összeomlás szélére került.

2023. március 10., 13:29

Szerző:

Északkeleti irányból valamelyest folytatódott, keleten és délkeleten azonban a legújabb adatok szerint teljesen leállt az orosz Wagner-csoport Bahmut végleges bekerítésére és elfoglalására indított offenzívája. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) Twitteren közölt elemzésében hangsúlyozta, a Wagner már kilenc hónapja folytat óriási anyagháborút Bahmut körül, és eddig támadásaik a keleti városrész felé irányultak, ezek azonban az utóbbi napokban csökkentek intenzitásukban.

Szerhii Cserevati, az ukrán keleti front parancsnoka pedig arról is beszámolt, március 9-ét követően közelebbről nem azonosított és egyelőre ismeretlen számú orosz ejtőernyős és gépesített egységek átdobása kezdődött meg a bahmuti frontszakaszra, céljuk elsősorban a szétesőfélben lévő Wagner felmentése lehet.

Jevgenyi Prigozsin, aki a Wagner-csoport főnökeként és botrányhős orosz vezetőként is hírhedtté vált az elmúlt időszakban korábban már ugyancsak jelezte, dühös azért, hogy a munka nagy részét a zsoldosseregre bízta Bahmutnál Putyin, nyilvánvalóan azért, mert a zsoldosok a veszteséglistán nem kell, hogy szerepeljenek, és a sorkatonák és reguláris tisztek elestével ellentétben utánuk a családnak sem jár állami kompenzáció. Prigozsin ezért a Bahmutnál kiakalkuló helyzetért Putyint tette felelőssé.

Az ISW szerint azonban az erősítés megérkezése és hadrendben állítása éppen azt a lélegzetvételnyi szünetet biztosíthatjak az ukrán védőknek, amire a jelenlegi helyzetben a legnagyobb szükségük lehet a város körül, és szélesebb értelemben a Donyec melletti fronton is.

(Kiemelt kép: Ukrán páncélos-gépesített alakulat a Bahmut melletti Csasziv-Jarnál, a keleti fronton 2023. március 9-én. Fotó: Ignacio Marin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)