Akár el is mozdíthatják: vizsgálat indult Biden ellen

Éles vitáktól kísérve megkezdődött csütörtökön az első parlamenti meghallgatás a Joe Biden amerikai elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás (impeachment) megindítását megelőző vizsgálatban.

2023. szeptember 29., 14:38

Szerző:

James Comer, az amerikai képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke szerint Biden „visszaélt közhivatalával családja pénzügyi előnye érdekében”. A demokraták határozottan visszautasították ezeket a vádakat. A republikánusok vádja, hogy Joe Biden „legalább 10 alkalommal hazudott az amerikaiaknak” arról, hogy sosem beszélt a családtagjaival azok üzleti ügyeiről.

Jamie Raskin, a bizottság vezető demokrata párti tagja úgy érvelt, hogy a republikánusoknak nincs semmiféle bizonyítékuk, hogy az elnök szabálytalanságot követett volna el. Álláspontja szerint Donald Trump volt republikánus párti elnök pressziója miatt törekednek az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárásra – írja a BBC nyomán a 444.hu.

A szintén demokrata párti Alexandria Ocasio-Cortez azzal vádolta a republikánusokat, hogy bizonyítékokat hamisítottak.

Byron Donalds republikánus képviselő ugyanis a meghallgatáson olyan, Hunter Bidenre terhelő üzenetek képernyőfotóját mutatta be, melyek Ocasio-Cortez szerint nem eredetiek, ezt bizonyítandó bemutatta az eredeti szöveges üzenetet is.

A demokrata párt és a Fehér Ház szerint az egész vizsgálat csak egy politikai akció, és, ahogy Jamie Raskin, a felügyelőbizottság egyik demokrata tagja fogalmazott, a republikánusok nemhogy egy füstölgő puskát, de egy csöpögő vízi pisztolyt sem tudnak felmutatni.

Az amerikai sajtó első megnyilvánulásai szintén kritikusak. A CNN riportere azt írta a Twitteren, hogy a republikánusok nagyon elégedetlenek voltak az első meghallgatással, míg a Messenger újságírójának a republikánus stábtag egyenesen úgy fogalmazott, hogy „Comerék ezt nagyon elrontották”.

(Kiemelt kép: a Képviselőház Felügyelő Bizottsága megtartotta az első meghallgatást a Joe Biden amerikai elnök elleni felelősségre vonási vizsgálatban 2023. szeptember 28-án. Fotó: Celal Gunes / Anadolu Ügynökség via AFP)