Visszaverték az ukrán ellentámadást – állítják az oroszok

Visszavertek az orosz fegyveres erők minden szárazföldi és tengeri ukrán támadást az elmúlt napon – közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

2023. június 11., 19:40

Szerző:

Igor Konasenkov altábornagy, a tárca szóvivője azt mondta, hogy Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg három ukrán támadást hiúsított meg, megölve több mint ötven ukrán katonát, valamint megsemmisítve a egyebek mellett 11 harckocsit – köztük három német gyártmányú Leopardot – több tucat harcjárművet és egy brit gyártmányú Stormer légvédelmi rakétarendszert. 

Donyeck körzetében a leghevesebb harcok a beszámoló értelmében Marjinkánál és Avdijivkánál folytak, ahol nyolc ukrán előretörési kísérlet hiúsult meg. A tábornok szerint itt egyebek között mintegy 310 ukrán katona esett el. 

A Konasenkov által ismertetett napijelentés szerint egyéb frontszakaszokon további mintegy 110 ukrán katona vesztette életét. A máshol megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között sorolt fel egy Szu-25-ös repülőgépet is. Az orosz nyilvántartás szerint a háború kezdete óta a megsemmisített tankok és egyéb páncélozott járművek száma elérte a 9900-at. 

A Fekete-tengeren, Szevasztopoltól mintegy 300 kilométerre délkeletre, vasárnapra virradóra hat ukrán pilóta nélküli motorcsónak támadta meg a szóvivő szerint a Török Áramlat és a Kék Áramlat gázvezetéket őrző orosz Priazovje hajót. A katonai jármű fedélzeti fegyverei megsemmisítették a drónokat. Konasenkov rámutatott, hogy csakúgy, mint más, hasonló támadások esetén, a közelben tartózkodott egy RQ-4B Global Hawk típusú amerikai stratégiai felderítő drón. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorban leadott interjújában azt hangoztatta, hogy jelenleg semmilyen előfeltétele sincs meg egy Oroszország és Ukrajna közötti megállapodásnak.

„Mi több, nincs semmilyen alap, bármi rozzant legyen is az, amelyre bármilyen párbeszédet lehetne építeni. Azt látjuk, hogy a rezsim nem akar, nem kész, illetve a rezsimet a felügyelői nem engedik tárgyalni” – fogalmazott Peszkov. 

Szergej Sojgu védelmi miniszter hétvégén parancsot adott ki, hogy az „önkéntes alakulatok” július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Az indoklás szerint ez jogi státuszt biztosít számukra, valamint egységes megközelítést teremt feladataik teljesítésének átfogó támogatásához és megszervezéséhez. 

Nyikolaj Pankov védelmiminiszter-helyettes szerint ezentúl minden önkéntes jogosult lesz arra, hogy szerződéses katonai minőségben akár az önkéntes alakulatokkal, akár a védelmi minisztériummal kössön egyéni szerződést. A szerződés a tábornok szerint elsősorban azt jelenti, hogy az állam kiterjeszti az érintettekre és családtagjaikra a szociális védelmet és támogatást. Pankov szerint jelenleg több mint 40 önkéntes alakulat működik Oroszországban.

 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója vasárnap sajtószolgálata Telegram-csatornáján közölte, hogy az általa felügyelt alakulat "semmilyen szerződést sem fog aláírni Sojguval".