Visszaverték a zaporizzsjai ukrán támadást – állítják az oroszok

Az orosz haderő 14 ukrán támadást vert vissza a Zaporizzsja megyei Verbove és Rabotine település térségében – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

2023. szeptember 7., 19:34

Szerző:

A tábornok szerint ezen a frontszakaszon „mintegy 110” ukrán katona esett el, valamint két harckocsi, négy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy amerikai M109 Paladin önjáró és egy M777-es vontatott tarack, egy Gvozgyika önjáró tarack, egy brit FH-70-es, egy Mszta-B és egy D-30-as tarack valamint a Bukovel-AD elektronikus hadviselési állomás semmisült meg. 

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán hadsereg a frontvonal teljes hosszában az elmúlt nap folyamán „mintegy 750” embert veszített, közülük 320-at a Donyeck környékén vívott harcokban, ahol kilenc támadást vertek vissza. A megsemmisített ukrán célpontok között nevezett meg egyebek között egy indítóállást egy Sz-300-as légvédelmi rendszerből, két tábori lőszerraktárt, 11 HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 41 drónt. 

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos oroszországi régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást. Elhárított ukrán dróntámadásról négy orosz megyéből és a zaporizzsjai atomerőmű részéről számoltak be. A BBC orosz nyelvű adása úgy értesült, hogy Rosztov-na-Donu városban egy lelőtt repülőszerkezet az orosz déli katonai körzet törzsének közelében zuhant le. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte, hogy leleplezett egy csoportot, amely orosz harci repülőgépek alkatrészeinek Nyugat-Európába csempészésével foglalkozott, egyebek között az ukrán fegyveres erők igényeit is kielégítve. Az őrizetbe vettek zömmel ukrajnai születésűek, de egyikük egy meg nem nevezett közép-ázsiai ország állampolgára. 

A TASZSZ orosz állami hírügynökség csütörtöki közlése szerint különösen nagy értékű vesztegetés címén vádat emeltek Konsztantyin Ogijenko vezérőrnagy, a Moszkva védelmét biztosító 1. légvédelmi hadsereg volt parancsnoka ellen. Ogijenko a nyomozás szerint összejátszott Dmitrij Beljackij vezérőrnaggyal, a 4. légvédelmi dandár parancsnokával, és félmillió rubel (1,8 millió forint) csúszópénzt fogadott el a Nagyezsda társadalmi szervezettől, annak ígéretében, hogy megkönnyíti számára a hadsereg kezelésében álló földterületek megszerzését a Moszkvához közeli Lobnyában és Dolgoprudnijban. 

A tájékoztatás szerint ez az összeg egy 30 millió rubeles megvesztegetés első tétele volt. Beljackij elismerte, Ogijenko pedig – akit a Meduza ellenzéki hírportál szerint 2021-ben neveztek ki a főváros biztonságáért felelős légvédelmi parancsnoknak – tagadta bűnösségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency / AFP)