Videón: ukrán rakétatámadás érte az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállását

Péntek délután az ukrán légierő hivatalosan is elismerte, hogy ők felelősek az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli főhadiszállására mért rakétacsapásért. A támadás óta keresnek még egy orosz katonát.

2023. szeptember 23., 07:47

Szerző:

Péntek késő este megjelentek videók arról, ahogy ukrán rakéták csapódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásába – számol be a Telex. A támadás még péntek napközben történt  orosz megszállás alatt álló Krím-félszigeten. Egy ukrán tisztviselő szerint az ukránok a támadást Storm Shadow rakétákkal valósították meg, amit vagy a britektől, vagy a franciáktól kaptak korábban. A Kyiv Post szerint a pénteki támadás után a légierő szóvivője, Jurij Ignat később arról beszélt: azt remélte, hogy ennél nagyobb lyukat sikerül csinálni a flotta főhadiszállásán. „Őszintén szólva nagyobb lyukat szerettem volna” – mondta Ignat az ukrán televízióban. Hozzátette: bár elégedett a csapás eredményével, remélte, hogy a hatás drámaibb lesz.

Ukrajna az elmúlt hetekben többször is támadta a krími kikötővárost. Szeptember 13-án a kora reggeli órákban több rakéta csapódott be a szevasztopoli haditengerészeti bázison található Szevmorzavod hajógyárba. A támadás során a Minszk elnevezésű partraszálló hajót és a Rosztov-na-Donu tengeralattjárót találat érte, miközben a szárazdokkokban karbantartáson voltak. Öt nappal később erőteljes robbanások hallatszottak az oroszok által megszállt Szevasztopolban, a helyi hatóságok lezárták a krími hídhoz vezető utat is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Twitter)