Videó: quadról szórta a gumilövedéket a tüntetőkre a francia rendőrség

Egy videó tanúsága szerint mozgó, négykerekű quadokról sorozta meg oszlatási célzattal a tüntetőket a rendőrség a franciaországi Sainte-Soline városában.

2023. március 25., 17:09

Szerző:

Videót tettek közzé helyiek arról, hogy a francia rendőrség négykerekű, terepjáró quadokra szállva, gumilövedékkel próbálta feloszlatni a nyugdíjreform ellen tüntetőket az új-aquitániai Sainte-Soline városa mellett egy mezőn. Az elmúlt napokban több olyan videó is kiszivárgott a tüntetésekről, amelyek felvetik a rendőri túlkapás kérdését, ez a felvétel is olyan.

 

A videó előzményeiből az is kiderült, előzőleg a tiltakozók a kiérkező rohamrendőrség több autóját is felgyújtották, ezek után szerezték meg a rendőrök az oszlatáshoz a quadokat.

A tüntetések a nyugíjkorhatárt általánosan 65 évre emelő, és Emmanuel Macron által végül a parlamentet figyelmen kívül hagyva megszavazott törvény ellen törtek ki. A francia baloldal és szélsőjobboldal, valamint a szakszervezetek is úgy vélik, Macron és kormánya tervei aránytalanul sok és igazságtalan terhet raknak egy válság közepén a munkavállalókra, annak bevezetését minden eszközzel megpróbálják megakadályozni. A törvény és a kormány ellen az elmúlt napokban sem szelídültek a tüntetések, amelyek Párizsban és a legtöbb kis- és nagyvárosban is folytatódtak a hétvégén.

(Kiemelt kép: Egy videó tanúsága szerint mozgó, négykerekű quadokról sorozta meg oszlatási célzattal a tüntetőket a rendőrség a franciaországi Sainte-Soline városában. Fotó: Jake Hanrahan, Twitter)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.