Videó – Cunami öntötte el Tonga szigetét egy víz alatti vulkánkitörés után

800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken, hangos mennydörgésnek hallották a víz alatti vulkánkitörést. 

2022. január 15., 14:51

Szerző:

Egy hatalmas víz alatti vulkánkitörés okozott szökőárat a csendes-óceáni Tonga szigeten – írja a BBC

A cunami-riasztás miatt a lakosok magasabb területekre menekültek. 

Shane Cronin professzor, az Aucklandi Egyetem vulkanológusa szerint a kitörés az elmúlt 30 év egyik legnagyobb kitörése volt Tongán.

„Ez egy elég nagy esemény - legalábbis az elmúlt évtized egyik legjelentősebb kitörése”

– mondta a BBC-nek.

A kezdeti nyolc perces kitörés olyan heves volt, hogy a főváros, Suva tisztviselői szerint a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken „hangos mennydörgésként” lehetett hallani. A Fidzsi-szigeteki kormány szökőárriadót rendelt el, és evakuációs központokat nyitott az alacsonyan fekvő part menti területeken élők számára. Vanuatu, egy másik csendes-óceáni szigetország hasonló figyelmeztetést adott ki. 

 (Kiemelt képünk: A Himawari-8 japán meteorológiai műhold által készített műholdképen egy tenger alatti vulkánkitörés látható Tongában 2022. január 15-én, szombaton. A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán legutóbbi kitörése alig néhány órával azután következett be, hogy a pénteki szökőárriadót feloldották. Fotó: N: Japán Meteorológiai Ügynökség
EyePress News / EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.