Videó – Cunami öntötte el Tonga szigetét egy víz alatti vulkánkitörés után

800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken, hangos mennydörgésnek hallották a víz alatti vulkánkitörést. 

2022. január 15., 14:51

Szerző:

Egy hatalmas víz alatti vulkánkitörés okozott szökőárat a csendes-óceáni Tonga szigeten – írja a BBC

A cunami-riasztás miatt a lakosok magasabb területekre menekültek. 

Shane Cronin professzor, az Aucklandi Egyetem vulkanológusa szerint a kitörés az elmúlt 30 év egyik legnagyobb kitörése volt Tongán.

„Ez egy elég nagy esemény - legalábbis az elmúlt évtized egyik legjelentősebb kitörése”

– mondta a BBC-nek.

A kezdeti nyolc perces kitörés olyan heves volt, hogy a főváros, Suva tisztviselői szerint a több mint 800 kilométerre lévő Fidzsi-szigeteken „hangos mennydörgésként” lehetett hallani. A Fidzsi-szigeteki kormány szökőárriadót rendelt el, és evakuációs központokat nyitott az alacsonyan fekvő part menti területeken élők számára. Vanuatu, egy másik csendes-óceáni szigetország hasonló figyelmeztetést adott ki. 

 (Kiemelt képünk: A Himawari-8 japán meteorológiai műhold által készített műholdképen egy tenger alatti vulkánkitörés látható Tongában 2022. január 15-én, szombaton. A Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkán legutóbbi kitörése alig néhány órával azután következett be, hogy a pénteki szökőárriadót feloldották. Fotó: N: Japán Meteorológiai Ügynökség
EyePress News / EyePress via AFP)

14:33

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.