Orosz-ukrán konfliktus: Provokációnak tartják a lövöldözést, az ukrán elnök épp a frontvonalra tart

A felek egymást vádolják a lövöldözés elkezdésével.

2022. február 17., 13:00

Szerző:

Egy vezető beosztású ukrán kormányzati forrás arról nyilatkozott a Reuters-nek, hogy a mai tüzérségi lövöldözés a keleti hadszíntéren "nem tipikus", és "úgy tűnik, mint egy provokáció" – számolt be a Guardian.

Az ukrán hadsereg hivatalos bejelentésében így fogalmazott:

„Különös cinizmusról tanúbizonyságot téve, az orosz megszálló erők lőtték Sztanyca Luganszk települést a luhanszki térségben. A nehéztüzérség terroristák általi bevetésének eredményeképp lövedékek találtak el egy óvodaépületet. Az előzetes információk szerint két civil sokkos állapotba került.”

Oroszország továbbra is cáfolja egy Ukrajna elleni invázió tervét, ennek ellenére ragaszkodik hozzá, hogy nem részletezett „katonai-technológiai” akciót indíthat, hacsak nem teljesítik követeléseit, többek között garanciát arra, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja soha. 

Mindeközben Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök éppen a frontvonal felé tart az Azovi-tengeren, Marjupol irányában:

 (Kiemelt kép: MTI/AP/Vadim Ghirda)

06:46

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.