A vesztegzár után szakaszosan térhet vissza az élet Sanghajba

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

2022. május 15., 14:52

Szerző:

 A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek – írja az MTI. 

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak - fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét. Az alpolgármester közlése szerint a városban a működő kereskedelmi egységek száma az 1400 alatti mélypontról 10 600 fölé emelkedett. A 23 millió lakosú városban továbbá 5 millióra nőtt a naponta kézbesített megrendelések száma – tette hozzá.

A tömegközlekedési hivatal vasárnapi közlése szerint azonban Sanghajban jelenleg egyetlen metróvonal sem közlekedik. A városban élők nagy része pedig egyelőre legfeljebb külön engedéllyel, naponta egy alkalommal hagyhatja el az otthonát, és azt is csak meghatározott ideig, bevásárlás céljából. A várost teljes egészében március végén vonták vesztegzár alá, ám sok lakónegyed már ezt megelőzően lezárás alatt állt.

Azokban az üzemekben, vállalatokban, és egyéb egységekben, ahol már engedélyezték a tevékenység újraindítását, a dolgozóknak zárt rendszerben kell végezniük a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy a dolgozókat a munkavégzés helyén kell elszállásolni, és a zárt rendszert egyelőre meghatározatlan ideig nem hagyhatják el.

Sanghajban szombaton 166 új Covid-19 megbetegedést, és 1203 tünetmentes vírushordozót azonosítottak. Peking vezetése vasárnap tovább hosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületében. Pekingben az elmúlt egy napon, vasárnap délutánig, 55 új esetet azonosítottak. A fertőzöttek közül tíz embert a lezárás alatt álló területeken kívül szűrtek ki, miközben több kerületben naponta tesztelik a lakosságot. A kínai járványkezelési stratégia alapján a vírus terjedésének megfékezésére alkalmazott korlátozásokat addig nem enyhítik, amíg a karanténzónákon kívül találnak új vírushordozókat.

(Kiemelt kép: dolgozók védőfelszerelésben pakolnak dobozokat Sanghajban 2022. május 13-án. Fotó: Hector RETAMAL / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.