Veszélyes mellékhatást okozhat a Moderna és a Pfizer vakcinája

Az EMA kiadta a figyelmeztetést. Közben a Johnson & Johnson vakcináját is vizsgálják.

2021. július 9., 16:54

Szerző:

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága figyelmeztet: nagyon ritka esetekben szívizomgyulladást és szívburokgyulladást okozhatnak a Pfizer és a Moderna vakcinái. Az ügynökség hivatalosan is felveszi a két kondíciót a vakcinák lehetséges mellékhatásai közé, és arra kéri az egészségügyi szakértőket, hívják fel az oltáshoz járulók figyelmét is a kockázatra. Az EMA szerint a termékinformációban is fel kell tüntetni az esetleges kockázatokat.

A ritka mellékhatások tünetei lehetnek a légszomj, a heves vagy szabálytalan szívdobogás és a mellkasi fájdalom. Az EMA kutatása során 145 olyan esetet vizsgált, amelyben Pfizerrel oltott embernél alakult ki a kondíció, illetve 19 Modernával oltottat is. A vizsgált esetek közül öt végződött halállal. Az Európai Gazdasági Térség (EEA) területén eddig 177 millió ember kapta meg az előbbi, 20 millió az utóbbi cég oltását.

Az EMA azt is közölte: a két mellékhatás a legtöbb esetben az oltás utáni 14 napon belül jelentkezett. Kitettebbek a veszélynek az emberek a második, mint az első oltás után, illetve a fiatal férfiaknál is nagyobb a kockázat. Az ügynökség azt írta: aki bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget.

Nem a Pfizer és a Moderna oltásai az elsők, amikről kiderült, hogy rendkívül ritka esetekben súlyos mellékhatásaik lehetnek. Korábban az AstraZeneca vakcinájáról mutatták ki, hogy vérrögképződéshez vezethet, ami után több ország is részlegesen felfüggesztette a használatát. Az ügynökség közben a Johnson&Johnson vakcináját is vizsgálja: figyelmeztetést adtak ki arról is, hogy ezt az oltást nem ajánlják olyan embereknek, akik kapilláris szivárgás szindrómában szenvedtek a múltban.

(Kiemelt kép: Egy idős férfi megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Gulyás Gábor háziorvos nyíregyházi rendelőjében 2021. február 5-én. Balázs Attila / MTI)