Véget értek a reggeli zavargások az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben

Hatórás küzdelem után a rendőri és határvédelmi egységek őrizetbe vették a magukat a mecsetben elbarikádozó palesztinokat.

2022. április 15., 12:03

Szerző:

Az izraeli rendfenntartók őrizetbe vettek több mint háromszáz palesztint a hajnal óta tartó zavargások felszámolásakor az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Hatórás küzdelem után a rendőri és határvédelmi egységek őrizetbe vették a magukat a mecsetben elbarikádozó palesztinokat, akik a muzulmán böjti hónap, a ramadán második péntekén a hajnali ima során kövekkel, petárdákkal és különböző tárgyakkal felszerelve zárkóztak be az épületbe.

Több mint 150 palesztin könnyebben megsérült az összecsapásokban, amelyekben a palesztinok köveket és petárdákat dobáltak a rendfenntartók felé, akik tömegoszlató fegyvereket vetettek be.

Naftali Bennett miniszterelnök, Omer Bar-Lev belbiztonsági miniszter, Jákov Sabtáj rendőrfőkapitány és Amir Cohen határrendészeti parancsnok részvételével helyzetértékelő tanácskozást tartott, ahol tájékoztatták az eseményekről.  

„Azon dolgozunk, hogy visszatérjen a nyugalom a Templom-hegy területén és egész Izraelben, de emellett felkészülünk minden forgatókönyvre" - mondta Bennett. "Néhányan megpróbálják megzavarni a rendet a Templom-hegyen, de kijelentem, hogy egy maroknyi ember nem zavarhatja meg a békét és a vallás békés gyakorlását"- nyilatkozta Sabtáj.

"A Templom-hegy nyitva áll, lehetővé tesszük Izrael és az 1967-ben elfoglalt területek minden lakosának, aki imádkozni jön a Templom-hegyre, hogy eljöjjön, és gyakorolja hitét"- tette hozzá. "Mindent megteszünk, hogy lehetővé tegyük az istentisztelet szabadságát a Templom-hegyen és a Siratófalnál. Nem érdekünk, hogy a Templom-hegy az erőszak központjává váljon, ami csak ártana mind az ottani muzulmán hívőknek, mind a Siratófalnál lévő zsidóknak" - hangsúlyozta Bar-lev.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet elítélte Izraelt, és az izraeli katonák barbár agressziójának nevezte a történteket, amiért Izrael viseli a felelősséget. A szervezetet vezető Iszmaíl Hanije az Al-Aksza védelmére szólította fel a palesztinokat.

Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének szóvivője kijelentette, hogy Izrael azon dolgozik, hogy a konfliktust politikai konfliktusból vallásháborúvá változtassa. Jordánia külügyminisztériuma is Izraelt elítélő közleményt adott ki.

Az izraeli rendőrség tájékoztatása szerint a mecset belsejében terrorizmusra uszítottak, és hatalmas mennyiségű követ és petárdát halmoztak fel. A rendőrség tagadta azokat a palesztin híreket, amelyek szerint ő kezdeményezte az összecsapásokat.

A kormánykoalícióban részt vevő muzulmán hagyományőrző Raám párt elnöke, Manszúr Abbász közleményben ítélte el a történteket, és felszólított a nem muzulmán vallásúak távol tartására a mecsettől. Egyik képviselőjük azzal fenyegetett, hogy azonnal felhagy a koalíció támogatásával, ha azonnal nem vetnek véget az összetűzéseknek.

Idén különösen feszült a biztonsági helyzet Jeruzsálemben, ugyanis egy időre esik a keresztény húsvét, a zsidó pészach és a muzulmán ramadán ünnepe.

(Kiemelt kép:  Jeruzsálem, 2021. május 10. Palesztin tüntetők és rendőrök összecsapása a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél 2021. május 10-én. Ez már a negyedik egymást követő nap, amikor ismét összecsapások voltak a rendfenntartók és palesztinok között Jeruzsálemben, amelyekben több százan megsebesültek. Idén fokozza a ramadán idején a feszültséget, hogy május 10-re ígért ítéletet a legfelsőbb bíróság a Sejk Dzsarra lakónegyedben folyó kilakoltatások ügyében. Itt zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak számos épületet, valamint jogi úton megkérdőjelezték számos palesztin család tulajdonjogát évtizedek óta lakott otthonaikhoz, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket.
MTI/EPA/Atef Szafadi)