Vége a Zsil-völgyi bányászsztrájknak

Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja hétfőn, miután sikerült megegyeznie az elmaradt bérek és pótlékok kifizetéséről a munkaügyi miniszternek és a szakszervezeti vezetőknek. A bejelentés után hétfő este feljött a felszínre a lupényi bánya mélyén hat napja tiltakozó hetven bányász.

2021. február 22., 20:39

Szerző:

A bányásztüntetés is feloszlott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum székháza előtt. A szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások után Raluca Turcan munkaügyi miniszter bejelentette: a bányászok február végén kézhez kapják az elmaradt bérüket és a pótlékot. A szakszervezet is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot, és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

A múlt hét elején kezdődött sztrájk miatt péntektől elfogyott a marosnémeti hőerőmű fűtőanyaga, így Déva több ezer lakása és közintézménye is fűtés nélkül maradt.   Az elmúlt fél évben ez volt a marosnémeti hőerőmű negyedik leállása, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül.

A bányászok tiltakozását az váltotta ki, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. A bányákat és a hőerőművet magában foglaló állami tulajdonban levő Hunyad Megyei Energetikai Komplexum súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock)