Védelmet kérnek a csíksomlyói búcsúnak

A csíksomlyói búcsú védettséget kapna, azaz senki nem szüntethetné meg, hatalmi eszközzel sem, amennyiben felkerülne az UNESCO szellemi világörökség listájára – hangzott el az ügyben tartott csíkszeredai találkozón.

2012. március 3., 09:41

Szerző:

A fórum kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy véglegesítsék a felterjesztéshez szükséges jelölési dokumentációt, illetve bekérjék a még hiányzó jóváhagyásokat, illetve megbeszéljék a jövőbeli feladatokat - írja a

kronika.ro.

A megbeszélésen Hegedűs Csilla, Kelemen Hunor kulturális miniszter tanácsosa, az RMDSZ kulturális főosztályának főtitkárhelyettese kifejtette, amennyiben a csíksomlyói búcsú felkerül a világörökség listájára, az az értékeinknek a világszinten történő elismerését jelentené. „Az UNESCO-jelvény, ami ezután nemcsak a búcsút, hanem az ebben részt vevő önkormányzatokat, civil szervezeteket, közösségeket fogja kísérni, pályázati lehetőségeket nyit meg előttük. Ez helyi szinten fejlődési lehetőséget jelent: a kulturális örökséget arra használjuk, hogy a helyi közösséget fejlesszük. Végső soron ez az, amit mi akarunk, egy életerős erdélyi közösséget, és ez az, amiért javasoltuk az UNESCO-listára való felkerülést” – hangsúlyozta a miniszteri tanácsos.

Pozsony Ferenc néprajzkutató, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az UNESCO-listára való felkerülés praktikus jelentősége az, hogy a szellemi kulturális örökségi elem, a csíksomlyói búcsú védettséget kap, azt senki nem szüntetheti meg, hatalmi eszközzel sem.

Mint ismeretes, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó Országos Szellemi Örökség Bizottság tavaly szeptemberben szavazta meg azt a javaslatot, mely szerint a csíksomlyói búcsút felterjesztik a világörökség-státusz elnyerésére. Ezt követően több szakember bevonásával elkezdődött a hivatalos, jelölési dokumentum elkészítése, ennek véglegesítésének határideje március 15. Az elbírálás hosszas folyamat, a végleges döntésre akár két évet is kell várni.