Védelmébe vette egy uniós vezető a harmadik adag védőoltást

A WHO arra hivatkozva ellenzi a harmadik adag védőoltás beadását a gazdag országokban, hogy sok szegény országban még mindig az első adagra várnak.

2021. szeptember 1., 21:27

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bírálatait elutasítva védelmébe vette szerdán az emlékeztető vakcinát Thierry Breton, az Európai Unió koronavírus elleni oltási politikájának összehangolásáért is felelős belső piaci biztosa, írja az MTI. A WHO arra hivatkozva ellenzi a harmadik adag védőoltás beadását a gazdag országokban, hogy sok szegény országban még mindig az első adagra várnak.

Az emlékeztető oltáshoz az EU-ban szükséges 300–350 millió adag vakcina csak egy havi európai gyártás kérdése – magyarázta a biztos újságíróknak. „Európában és az Egyesült Államokban havonta 500–600 millió adag védőoltást gyártanak” – mondta a belső piaci biztos. A WHO augusztus 18-án bírálta, hogy a gazdag országok sietnek beadni a harmadik adag oltást a koronavírus ellen, és hangsúlyozta, hogy a tudományos adatok nem támasztják alá, hogy erre jelenleg szükség lenne. „A harmadik adag mostani beadása annyit jelent, hogy újabb mentőövet dobunk azoknak, akiknek már van, miközben másokat hagyunk mentőöv nélkül megfulladni” – mondta akkor Mike Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

Thierry Breton szerdán hangsúlyozta, hogy az emlékeztető oltást legalább hat hónappal a teljes (második adag) oltás után kell beadni, hogy hasznos legyen, és emlékeztetett, hogy több százmillió oltást küldenek a szükséget szenvedő országokba, elsősorban Afrikába.
Az EU eddig nem ajánlotta a harmadik adag oltás beadását, de Breton kijelentette: azt várja, hogy ez a gyakorlat általános lesz. Közben több tagállamban, közöttük Franciaországban és Magyarországon már megkezdődött az emlékeztető oltások beadása.

(Kiemelt képünk illusztráció: Jakub Porzycki / NurPhoto/AFP)