Vatikán: Az egyház nem adhat áldást az azonos neműek párkapcsolataira

Ferenc pápa hagyta jóvá a Szentszék állásfoglalását, amelyben arról is szó esik, hogy ezzel párhuzamosan nem ítélik meg a saját nemükhöz vonzódó híveket.

2021. március 15., 16:15

Szerző:

A homoszexuális párok nem kaphatnak áldást kapcsolatuk egyházi elismerésével kapcsolatban – írja a Vatikán honlapja a Hittani Kongregáció állásfoglalásáról. Ezzel nemleges válasz született arra a teológiai kérdésre, hogy az egyház nyújthat-e áldást az azonos nemű párok életszövetségeire. Az állásfoglalás azonban arra is kitér, hogy ez „nem jelenti az érintettek megítélését”.

A kongregáció szerint meg kell különböztetni a személyeket és a párkapcsolatokat, ugyanis az áldás kérésére adott negatív válasz mellett továbbra is „tisztelettel, együttérzéssel és érzékenységgel” kell fogadni az érintett hívőket, elkerülve az „igazságtalan megkülönböztetés minden jelét”. A dokumentumban leszögezi, hogy nem részesülhet áldásban olyan viszony vagy partneri kapcsolat – még akkor sem, ha stabil kapcsolatról van szó –, amely házasságon kívüli. Házasság pedig az egyház szerint csak férfi és nő között lehet feloldhatatlan szövetség, amely nyitott a gyermekáldásra.

Mint írták, Ferenc pápa tájékoztatást kapott az állásfoglalásról, és beleegyezett annak közzétételébe.

(Kiemelt képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock)