Varsó elvárja, hogy Kijev meghátráljon

Varsó az ellene a gabonaügy miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) nyújtott ukrán panasz visszavonását, nem pedig az eljárás felfüggesztését várja el – jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

 

2023. október 6., 20:18

Szerző:

A politikus annak kapcsán nyilatkozott az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak, hogy Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes előző napi sajtónyilatkozata szerint Kijev „szünetelteti” a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben benyújtott panaszát, mert megkísérel komplex és kompromisszumos megoldást találni az ukrán gabonaexport korlátozására.

Az ukrán miniszterhelyettes nyilatkozata jó, de „a teendő lépések egyikét jelenti” – fogalmazott Müller. Hozzátette: Varsó célja viszont nem a WTO-nál elindított eljárás felfüggesztése, hanem az ukrán panasz visszavonása. Úgy látta: a panasz benyújtásának sem érdemi, sem jogi alapja nem volt.

Kijev lépése nem elegendő ahhoz, hogy a lengyel-ukrán mezőgazdasági kapcsolatok komplex szabályozásáról lehessen tárgyalni – szögezte le a szóvivő. Jelezte: Varsó „következetesen fogja kezelni a gabonát érintő ügyeket”, mert ezek negatív módon befolyásolják a lengyel élelmiszerpiacot.

Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, egyúttal továbbra is lehetővé teszi a gabonatranzitot a saját területén keresztül.

(Kiemelt kép: a helyi gazdák tiltakozása miatt rendőrségi biztosítás mellett haladnak el ukrán gabonatartályos kocsik a lengyelországi Hrubieszowban található lengyel-ukrán határátkelőnél 2023. április 16-án. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via AFP)

 

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.