Születésinapi buliba bukhat bele az argentin elnök

Partit tartott a lezárások idején, a sajét kormánya karanténszabályait szegte meg. 

2021. augusztus 27., 08:45

Szerző:

Egy szövetségi ügyész azzal vádolja Alberto Fernández argentin elnököt, hogy nyilvánvalóan megsértette a koronavírus-járvány miatt általa elrendelt korlátozó intézkedéseket, amikor tucatnyi más emberrel együtt részt vett a felesége születésnapi partiján – írta az MTI.

A Ramiro González ügyész által kezdeményezett vádemelés miatt bűnügyi eljárás indulhat Alberto Fernández ellen. A partit tavaly júliusban tartották az elnöki rezidencián egy olyan időszakban, amikor az argentin kormány betiltott minden zárt térben tartott társas rendezvényt a Covid-19 járvány megfékezése érdekében. Az ügyben azután kezdődött nyomozás, hogy néhány hete megjelent a sajtóban egy fénykép, amelyen Fernández és felesége, Fabiola Jánez látható több más, szájmaszk nélküli emberrel együtt egy asztal körül, amelyen egy parti maradványai fedezhetők fel.

Az argentin kormány elismerte, hogy a fénykép 2020. július 14-én készült, amikor éppen érvényben voltak a járványügyi korlátozások. A sajtó által felkapott botrány miatt Fernández nyilvánosan bocsánatot kért. Bár az elnököt nem fenyegeti az a veszély, hogy börtönbe kelljen vonulnia egy ilyen kihágásért, de az ügy kikezdte a népszerűségét nem sokkal a novemberben esedékes parlamenti választások előtt. Az elnök csütörtökön megjelent az ügyében tartott bírói meghallgatáson, ahol felajánlotta, hogy tettének kompenzációjaként kész kutatási célokat szolgáló pénzügyi felajánlást tenni az ügy elsimítása érdekében.

„Alberto Fernández ma ügyvéd nélkül állt a bíróság elé, hogy az esetlegesen okozott károk kompenzálásaként felajánlja a Malbran nemzeti járványkutató intézet javára fele fizetésének négy hónapi átutalását”

– közölte az államfői hivatal sajtószolgálata.

(Kiemelt kép: Alberto Fernández, az ellenzéki Mindenki Frontja választási koalíció peronista jelöltje (k) ünnepel támogatóival, miután győzött az argentin elnökválasztáson Buenos Airesben 2019. október 27-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Enrique Garcia Medina)