Az utcai zavargások miatt a szülőktől kér segítséget Macron

A francia államfő az elővárosokban harmadik éjszaka folytatódott zavargások kapcsán a szülők felelősségére figyelmeztetett pénteken a belügyminisztériumban összehívott tárcaközi válságtanácskozást követően.

 

2023. június 30., 17:22

Szerző:

„A szülők felelőssége otthon tartani a gyerekeiket, mindannyiunk nyugalma érdekében fontos a szülői felelősség teljes körű gyakorlása. A polgármestereket és a családapákat felelősségre szólítom fel. A köztársaságnak nem dolga helyettesítenie őket” – fogalmazott Emmanuel Macron, aki szerint az internetes közösségi oldalak „meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben”.

A francia államfő szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában. „Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek” – tette hozzá. Jelezte, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására.

 Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargók átlagéletkora 17 év.

(Kiemelt kép: Lángoló autó, a rendőrség által agynlőtt Nael M. emlékére tartott menet feloszlatása után. Az újabb zavargások azután kezdődtek, hogy a rendőrök néhány perccel a megemlékezés vége után ok nélkül könnygázt vetettek be. Fotó: Remi BREMOND / Hans Lucas / AFP)