Kiderült, mikor jöhetnek az USB-C csatlakozós iPhone-ok

Már az időpontban is megállapodott az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói, hogy mikortól egységesítsék az EU-ban a hordozható eszközök csatlakozóit.

2022. június 8., 06:38

Szerző:

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói megállapodtak hogy 2024 őszétől az új hordozható elektronikus eszközök csak C típusú USB csatlakozóval lehet árusítani az EU-ban – írta a BBC. A megállapodás a nyári szünet után kerül az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa elé, ahol hivatalosan is jóváhagyhatják a tervezetet.

Ezáltal az Apple termékeinek, így az iPhoneoknak és iPadeknek és laptopjainak is át kell állniuk az USB-C-re. A már meglévő eszközök viszont mentesülnek a szabályozás alól. Az Apple a javaslat ellen érvelt még korábban, ugyanis a cég szerint egyfajta csatlakozótípus „megfojtja az innovációt”, mintsem segíti azt. Az Apple termékei jelenleg a saját fejlesztésű Lightning csatlakozóval látja el eszközeit.

Az EU célja az egységesített csatlakozóval, hogy csökkentsék az elektronikai hulladék mennyiségét, valamint egyszerűsítse a felhasználók életét. Ha elfogadják a szabályozást, akkor a telefonokon, tableteken kívül a vezetéknélküli fej- és füllhallgatók, kézikonzolok és hordozható hangszóróknak is USB-C csatlakozóval kell rendelkezniük. A laptopoknak is be kell tartaniuk a rendeletet, de a gyártóknak a hatálybalépéstől számítva 40 hónapjuk lesz a változtatásokra.

A megállapodás egy olyan tervet is tartalmaz, amely szerint a vásárlók választhatják meg, hogy szeretnének-e töltőkábelt az új elektronikai eszközeikhez vagy sem. Az EU hozzátette, hogy a fogyasztók évente akár 250 millió eurót is megspórolhatnak a felesleges töltőkészülék-vásárlásokon, és évente 11 000 tonna kevesebb elektronikai hulladék termelődne.

(Kiemelt kép: fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.