Szaúd-Arábiában készít elő ukrán béketervet Biden tanácsadója

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Szaúd-Arábiába invitálta Ukrajna és a Globális Dél országainak képviselőit, hogy több támogatást szerezzen Kijev béketervéhez, tudta meg a Guardian washingtoni tudósítója.

2023. augusztus 1., 17:39

Szerző:

Szaúd-Arábiába, Dzseddába utazhat Jake Sullivan, Joe Biden elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, hogy többoldalú megbeszélést hozzon tető alá a szaúdi királyság, Kína és a Globális Dél egyes országai és Ukrajna között, hogy az Oroszországgal folytatott háború lezárását segítse – írta meg hétfőn késő este a brit Guardian washigntoni tudósítójára hivatkozva.

Az értesülések szerint Sullivan többek között Brazília és India képviselőivel, a kínai vezetőkkel és más, a háború lezárásában közvetítő szerepet játszó vezetőkkel ismertetné Ukrajna békeköveteléseit és dolgozna ki működőképes tervet a tűzszünet elérésére. A Wall Street Journal szerint, amely elsőként írt a tervről a megbeszélésekre Ukrajna és a Fehér Ház képviselői összesen 30 országot hívtak meg, de az nem hivatalos és nyilvános.

Azonban eddig arról nem érkeztek hírek, hogy a megbeszélésre a kínaiak is elfogadták volna a meghívást. Az értesülésekre hétfőn reagált Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnöki hivatalának szóvivője is, aki annyit mondott, a tárgyalásokat „figyelemmel fogják kísérni”,noha az még nem világos milyne célokat tűztek ki maguk elé az azn résztvevők.

Múlt csütörtökön Sullivan már egyszer Dzseddába utazott, akkor ott Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, Szaúd-Arábia tényleges vezetőjével tartott megbeszéléseket. A mostani tárgyalások előzménye az is, hogy egy nem-hivatalos, szakértőkből és volt politikusokból álló amerikai küldöttség orosz partnerekkel megbeszélések sorozatát tartotta meg az orosz-ukrán háború lezárásának fontosabb feltételeiről.

(Kiemelt kép: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2021. március 12-én.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)