Hiába a texasi gyerekmészárlás, a republikánusok kitartanak a fegyvereik mellett

Egy új felmérés szerint a szabad fegyverviselés a republikánus szavazók szerint sokkal fontosabb, mint a lövöldözések elkerülése, ebben az uvaldei mészárlás sem ingatta meg hitüket.

2022. június 10., 18:14

Szerző:

Fontosabb a szabad fegyvertartásról szóló második alkotmánykiegészítés a republikánus szavazóknak az Egyesült Államokban, mint a fegyveres erőszak elleni, hathatósabb fellépés. Ez derül ki abból friss felmérésből, amit az amerikai MaristPoll készített, és amit magyarul a 444.hu ismertetett röviden.

Az eredmények szerint a republikánusok közel 70 százaléka vélekedik így, míg a teljes népesség 59 százaléka viszont a szigorítást is pártolná a nagyobb biztonság érdekében.

A felmérés a republikánusok között erősödő fegyverpárti tendenciát mutat annak ellenére, hogy nemrég óriási felháborodást váltott ki a texasi, uvaldei tömegmészárlás, ahol egy kamasz alsó tagozatos kisgyermekeket és tanáraikat mészárolta le egy félautomata fegyverrel. Az eset után Texas republikánus kormányzója lemondta szereplését a júniusi Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) gyűlésen Dallasban, a gyűlés ellen a fegyvertartást szigorítók tüntetést is tartottak a helyszínen.

(Kiemelt kép: Ruger revolvereket vizsgálgatnak érdeklődők az NRA 2022-es naggyűlésén Houstonban. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP)

20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.