Hiába a texasi gyerekmészárlás, a republikánusok kitartanak a fegyvereik mellett

Egy új felmérés szerint a szabad fegyverviselés a republikánus szavazók szerint sokkal fontosabb, mint a lövöldözések elkerülése, ebben az uvaldei mészárlás sem ingatta meg hitüket.

2022. június 10., 18:14

Szerző:

Fontosabb a szabad fegyvertartásról szóló második alkotmánykiegészítés a republikánus szavazóknak az Egyesült Államokban, mint a fegyveres erőszak elleni, hathatósabb fellépés. Ez derül ki abból friss felmérésből, amit az amerikai MaristPoll készített, és amit magyarul a 444.hu ismertetett röviden.

Az eredmények szerint a republikánusok közel 70 százaléka vélekedik így, míg a teljes népesség 59 százaléka viszont a szigorítást is pártolná a nagyobb biztonság érdekében.

A felmérés a republikánusok között erősödő fegyverpárti tendenciát mutat annak ellenére, hogy nemrég óriási felháborodást váltott ki a texasi, uvaldei tömegmészárlás, ahol egy kamasz alsó tagozatos kisgyermekeket és tanáraikat mészárolta le egy félautomata fegyverrel. Az eset után Texas republikánus kormányzója lemondta szereplését a júniusi Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) gyűlésen Dallasban, a gyűlés ellen a fegyvertartást szigorítók tüntetést is tartottak a helyszínen.

(Kiemelt kép: Ruger revolvereket vizsgálgatnak érdeklődők az NRA 2022-es naggyűlésén Houstonban. Fotó: Patrick T. Fallon / AFP)