Hirtelen meghalt Lukasenka külügyminisztere

Uladzimir Makej hatvannégy éves volt, és hosszú ideje volt Lukasenka belarusz diktátor jobbkeze és az ország külügyminisztere.

2022. november 26., 16:11

Szerző:

64 éves korában, váratlanul meghalt Uladzimir (oroszul Vlagyimir) Makej belarusz külügyminiszter, Aljakszandar Lukasenka belarusz diktátor egyik legközelebbi embere és jobbkeze, értesített a belarusz állami média szombaton délután. Makej halálának okai egyelőre ismeretlenek.

A politikus 2012 óta volt az ország külügyiminisztere, előtte az elnöki adminisztráció asszisztenseként és Lukasenka legközelebbi tanácsadójaként dolgozott, régóta a minszki politika egyik legmeghatározóbb alakja volt. Most, a napon korábbna még találkozott Ante Józic érsekkel és pápai nunciussal, előtte pedig az örményországi Jerevánban részt vett az orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének konferenciáján, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott volt.

Makejt hagyományosan nyugatbarát, a belarusz kormányt a nyugattal békés egymás mellett élésre ösztönző politikusként volt ismert, ez irányú tevékenysége a sikertelen, 2020-as belarusz forradalom és az Ukrajnával megindított orosz háború után megszűnt. A tüntetéshullám előtt gyakorta bírálta Oroszország politikáját is.

(Kiemelt kép: Uladzimir Makej - jobbra - Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Fotó: Anadolu Agency via AFP)