Ukrajnai Konotop város polgármestere az orosz követeknek: Túrót!

A városka lakossága majdnem megtépte az orosz parlamentereket, akik lövetéssel fenyegetőztek.

2022. március 2., 16:52

Szerző:

Az ukrán civilek és az orosz erők közötti konfrontáció az északkeleti Szumi régióban levő Konotop városában a helyi polgármester dacos üzenetével és – az ukrán fél szerint – a béke megőrzéséről szóló megállapodással ért véget – írja CNN.

A CNN által ellenőrzött közösségi média videón látható, amint egy orosz delegáció kilép a városházáról, és dühös tömeggel találja magát szemben. Az egyik orosz látszólag két kézigránátot tart a kezében, miközben visszatér a járművéhez, miközben a bámészkodók szidalmazzák és lökdösik az oroszokat, és azt skandálják, hogy „szégyen”.

A szumi területi hatóságok arról számoltak be, hogy „Konotopban a megszállók azért jöttek, hogy tárgyaljanak a városi hatóságokkal. Artem Szemenyikin polgármester szerint az orosz katonaság kijött és azt mondta neki, hogy adja át a várost. Azzal fenyegetőztek, hogy tüzérségi tűzzel fogják lőni a várost”. A polgármester azonban

„kifejezetten dacolt a fenyegetésekkel”

– közölték a hatóságok.

A polgármesterről készült videófelvételen, amelyen a tömeghez szólt, az látható, amint azt mondja:

„Most ilyen feltételeket szabnak nekem: Ha elkezdünk ellenállni, tüzérséggel fogják lőni a várost. Ha megszavazzák, akkor visszavágunk! Ki szavaz a visszavágásra?”

A tömegből néhányan azt mondták, hogy a nőket és a gyerekeket evakuálni kell.

(Kiemelt kép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)