Ukrán–orosz válság: Szijjártó Péter a párbeszéd folytatására szólítja fel a világpolitika szereplőit

Nincs helye a provokálásnak és az erőfitogtatásnak a külügyminiszter szerint.

2022. február 21., 14:44

Szerző:

Magyarország célja és nemzetbiztonsági érdeke a béke hosszú távú megőrzése, ezért a Kelet-Európában kialakult konfliktussal összefüggésben Magyarország arra szólítja fel a világpolitika szereplőit, hogy folytassák a párbeszédet, folytassanak párbeszédet az érintett felekkel – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy Magyarország arra szólítja fel a világpolitika nagy szereplőit, hogy a provokálás, az erőfitogtatás és az üzengetés helyett térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. A külgazdasági és külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy az orosz és az amerikai diplomácia vezetője, Szergej Lavrov és Antony Blinken Genfben a hét folyamán tervezett tanácskozását követően a orosz és az amerikai elnök találkozója is létrejöhet. Magyarország ezt látja az egyetlen megoldásnak, ezt látja az egyetlen reménynek – mondta Szijjártó Péter.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (röviden EBESZ) elnöke az EU-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2022. február 21-én. Fotó: MTI/AP / Virginia Mayo)