Ukrán külügy: Orbán klasszikus orosz propagandát hangoztatott Tusnádfürdőn

Az az állítás, hogy Európa gazdasági bajait a szankciók okozzák, nem pedig az Ukrajna elleni orosz agresszió maga, az az orosz propaganda klasszikus példája – reagált Orbán tusványosi beszédére Oleg Nikolenko, ukrán külügyi szóvivő.

2022. július 24., 09:45

Szerző:

„Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van gazdasági válságban”

– így reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére Oleg Nikolenko, ukrán külügyi szóvivő a Facebookon – írja a Telex. Szerinte Oroszország Ukrajnát rakétákkal, Európát magas gázárakkal támadja, de „ezek mind egyetlen orosz terv elemei, amelynek célja, hogy aláássák a békét és a jólétet az európai országokban.”

A magyar miniszterelnök szombaton a 31. Bálványosi Szabadegyetem és Fesztiválon azt mondta, hogy „a szankciók nem billentik meg Moszkvát”.

Orbánnak ez az állítása Nikolenko szerint „az orosz propaganda klasszikus példája”. Az ukrán külügyi szóvivő szerint ennek épp az ellenkezője igaz: „a szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét”.

Nikolenko emellett azt írta, hiába hunynak szemet Oroszország Ukrajnában elkövetett bűnei felett, ettől nem fog helyreállni a béke, mert Putyin addig nem fog leállni, amíg „le nem rombolja a demokratikus értékeken alapuló európai rendet”. Szerinte Európa stratégiájának a közös határozott fellépésen és az egységen kell alapulnia, hogy segítsen megállítani a háborút és felelősségre vonni Oroszországot bűneiért.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.