Tovább csorbítanák a magyarok anyanyelv-használatát Kárpátalján

Az új rendeletben még azt is megtiltanák, hogy az orvosok ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek.

2023. november 17., 14:08

Szerző:

Folytatódik a nemzeti kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok elleni kijevi hadjárat. Az ukrán kormány már a magyarok közötti anyanyelvű kommunikációt is korlátozná – írja a maszol.ro a HírTV riportja alapján.

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással

– hívja fel a figyelmet a Hír TV. Az új rendeletben továbbá pedig megtiltanák az orvosoknak azt is, hogy ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek.

Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője a Hír TV-nek nyilatkozva nonszensznek nevezte az új intézkedést. Mint mondta, Ukrajnának ahhoz, hogy az Európai Unió tagja legyen, már a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait.

2017 óta tart a kisebbség szabad nyelvhasználata körüli vita Ukrajnában, akkor hozta meg ugyanis az ukrán parlament azt az oktatási törvényt, mely az ötödik osztály után gyakorlatilag ellehetetleníti az anyanyelven történő tanítást a kárpátaljai magyar iskolákban - írja a Karpat.in.ua. A káprátaljai portál arra emlékeztet, hogy a tiltakozás azóta is tart, hiszen a jogszabály szemben áll Ukrajna alkotmányával, a nemzetközileg vállalt egyezményeivel, és a kétoldalú megállapodásaival is. Az ukrán képviselők azzal indokolták a döntést, hogy a kisebbségek nem beszélnek elég jól ukránul, a szakértők szerint viszont nem ez a legjobb módja az államnyelv megtanításának.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: National Cancer Institute / Unsplash.com)

 

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.