Több százezer ukrán maradt áram és víz nélkül

Zelenszkij elnök nyilatkozata szerint Ukrajna erőműveinek közel egyharmada semmisült meg a múlt héten.

2022. október 19., 12:56

Szerző:

Légitámadások miatt több százezer ukrán áramellátása és vízellátása szakadt meg kedden, ami része annak, amit az ország elnöke egy kiterjedt orosz akciónak nevezett, amelynek célja, hogy az ukrán nemzetet hidegbe és sötétbe terelje, és lehetetlenné tegye a béketárgyalásokat – írja a Telex.

Jelentős áramkimaradások várhatók

A tél közeledtével az emberek víztől, elektromos áramtól és hőtől való megfosztása, valamint az úgynevezett öngyilkos drónok elterjedése, amelyek civil és katonai célpontokra egyaránt zuhannak, új szakaszt nyitott a nyolc hónapja tartó háborúban.

„Nem marad helye a Putyin rezsimjével folytatott tárgyalásoknak”

– fogalmazott az ukrán elnök. 

Kedd reggelre több ukrán nagyvárost is ért orosz légicsapás, ezeknek jelentős része fontos infrastrukturális létesítmények ellen irányult. Ennek következtében Kijevben jelentős áramkimaradásokkal kellett szembenézni. A város polgármestere azt kérte a lakosoktól, hogy spóroljanak az árammal, és vegyenek magukhoz minél több vizet.

(Kiemelt képünk illusztráció: HARKIV, UKRAINA. Egy lakóépület felső emelete, amelyet az orosz bombázás rombolt le az északkelet-ukrajnai Harkivban, a Szaltivka kerületben. Pavlo Bahmut / NurPhoto / NurPhoto via AFP)