Ukrajna hazahívta a moszkvai ügyvivőjét

Konzultálni fognak.

2022. február 22., 17:31

Szerző:

Ukrajna kedden hazahívta konzultációra Vaszil Pokotilo moszkvai ügyvivőjét annak nyomán, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a két, Donyec-medencei szakadár terület, a luhanszki és a donyecki „népköztársaság” függetlenségét.

A nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már bejelentette, hogy fontolóra veszi az Ukrajna és Oroszország közötti diplomáciai kapcsolatok megszakítását arra hivatkozva, hogy Moszkva folytatja katonai agresszióját.

Az ukrán elnök – arra reagálva, hogy Moszkva elismerte a két, délkelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságot” –, kifejtette: „úgy gondoljuk, hogy ez eszkalációs lépés volt, jogi agresszió, amely megalapozta Oroszország és az ideiglenesen megszállt ukrán területeket körülvevő fegyveresek katonai agresszióját”.

Putyin hétfőn este videóüzenetben jelentette be lépését, amelyet a nyugati államok sorra ítéltek el. Az orosz elnök egyben felhatalmazta a fegyveres erőket, hogy biztosítsák a békefenntartást a Moszkva által újonnan függetlennek elismert területeken.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: MTI/EPA / Szerhij Dolzsenko)

Egy fiatal nő volt az a lövöldöző, aki három gyereket és három felnőttet halálosan megsebesített Nashville-ben egy keresztény magániskolában hétfőn – közölte a helyi rendőrség vezető tisztségviselője.

Humza Yousaf eddigi egészségügyi minisztert választották a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjévé. A vezetőválasztási versengés hétfőn bejelentett eredménye azt is jelenti, hogy Yousaf lesz Skócia következő miniszterelnöke.