Ukrajna Harpoon rakétákat és tarackokat kap

Ukrajna megkezdte a Harpoon hajóelhárító rakéták átvételét Dániából és önjáró ágyúk átvételét az Egyesült Államokból – közölte szombaton Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, aki szerint a fegyverek az orosz invázió ellen harcoló erőket fogják erősíteni.

2022. május 28., 14:30

Szerző:

„Országunk part menti védelmét nemcsak a Harpoon rakéták fogják erősíteni – ezeket kiképzett ukrán csapatok fogják használni” – írta Reznikov a Facebook-oldalán.

Elmondta, hogy a Harpoon part-hajó rakétákat az ukrán Neptun rakétákkal együtt fogják üzemeltetni az ország partvidékének védelmében, beleértve a déli Odessza kikötőjét is. Miután Oroszország február 24-én megkezdte ukrajnai invázióját, az oroszok tengeri blokád alá vették az ukrán kikötőket, akadályozva a létfontosságú gabonaexportot. Fekete-tengeri flottájával rakétatámadásokat is indított Ukrajna ellen, amely azóta nyugati katonai segítséget kezdett kapni.

Reznyikov elmondta, hogy a Harpoon rakéták szállítása több ország együttműködésének eredménye, és a dániai szállítások „brit barátaink részvételével” történtek. Reznyikov hozzátette, hogy Ukrajna egy sor nehéz tüzérségi eszközt is kapott, köztük módosított, amerikai gyártmányú M109-es önjáró ágyúkat, amelyek lehetővé teszik az ukrán hadsereg számára, hogy nagyobb távolságból csapást mérjen célpontokra.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy Dánia Harpoon indítóállványt és rakétákat szállít Ukrajnának. (Reuters)

(Kiemelt képünk: Az amerikai haditengerészet tengerészei a Pearl Harborban állomásozó USS Chicago (SSN 721) gyors támadó tengeralattjáró fedélzetén UGM-84 hajó elleni Harpoon rakétákat töltenek be az amerikai haditengerészet globálisan integrált LSE2021 nagyszabású gyakorlatának előkészületei során 2021. augusztus 8-án. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)