Elkezdték felkészíteni a lakosságot a háborúra Ukrajnában

Bővítik a hadsereget is. 

2021. július 30., 13:26

Szerző:

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a hadsereg létszámának növeléséről és a nemzeti ellenállásról szóló törvényt − számolt be a Kárpáthír, hozzátéve: a létszámot 11 ezer fővel egészítik ki, amivel az eddigi 250 ezer fős hadsereg létszáma 261 ezer főre emelkedik.

Az ukrán elnök Zsitomir megyében tett látogatása során kijelentette, a rendszer létrehozása azt üzeni, hogy az ország készen áll a védekezésre, nem engedi meg, hogy a 2014-es krími annektáláshoz hasonló események megismétlődjenek. Véleménye szerint Ukrajna védelme össznépi ügy, ezért készítik elő a lakosságot a védekezésre. A nemzeti ellenállás létrehozása során felkészítik a lakosságot állampolgári feladatai teljesítésére egy esetleges háború kitörése esetén. Ez kapcsolódik ahhoz a folyamathoz, amelynek értelmében hónapok óta konkrét utasításokat felsoroló kiadványban edukálják a lakosságot arról, mit kell tenni egy esetleges háború kitörésekor.

A Krím annektálása óta nem igazán tűnik úgy, mintha javulna a viszony a két ország között, sőt tavasszal már odáig eszkalálódott a konfliktus a két ország között, hogy

Oroszország márciusban egy hadgyakorlat leple alatt komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe,

a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre. Putyin tettét a legtöbb nyugati vezető elítélte, azonban az Ukrajnát vezető Zelenszkij szerint ez kevés az orosz elnök és hadserege megfékezéséhez, az egyetlen út a háború befejezésére az lenne, ha Ukrajna csatlakozna az észak-atlanti szervezethez, és hogy országa megkapja a NATO-tagsági cselekvési tervet.

Vlagyimir Putyin egyébként az elmúlt időszakban több provokatív nyilatkozatot is tett Ukrajnával kapcsolatban, legutóbb külön esszét szentelt a témának. Az oroszok és az ukránok történelmi egységéről című írásában például azt fogalmazta meg, hogy ukrán nép márpedig nem létezik, az ország is csupán a "nyugati erők mesterkedésével jött létre", jövője pedig csak Oroszországgal közösen lehet.

(Kiemelt kép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (b) meglátogatja a a frontvonalat az ukrajnai Donbassban, 2021. június 9-én. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/Anaduolu/AFP)