Újságírók kapták az idei Nobel-békedíjat

A szólásszabadság védelme érdekében tett erőfeszítéseikért ítélték nekik a díjat. 

2021. október 8., 13:57

Szerző:

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – írja az Infostart. A bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért” folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést. 

Az orosz Dimitrij Muratov 1993-ban alapító tagja volt a független orosz lapnak, a Novaja Gazetának, emellett évtizedek óta védelmezi a szólásszabadságot, de a munka Oroszországban egyre nehezebb körülmények között folyik. A Nobel-bizottság szerint a Novaja Gazeta a szakmai feddhetetlensége miatt fontos információforrássá vált Oroszországban, ahol sok médium külső irányítás alatt működőik, a cenzúra is igen gyakori. Az újság indulása óta hat munkatársát ölték meg.

A norvég Nobel-bizottság úgy döntött, hogy a 2021. évi Nobel-békedíjat Maria Ressának és Dmitrij Muratovnak ítéli oda a szólásszabadság védelme érdekében tett erőfeszítéseikért, amely a demokrácia és a tartós béke előfeltétele.

(Kiemelt képünk az idei Nobel Békedíj nyertesei, Maria Ressa és Dmitrij Muratov. Forrás: A Nobel-díj hivatalos Twitter oldala.)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.