Újra elfogták Rocco Morabito olasz maffiafőnököt, miután két éve megszökött

Az Interpol úgynevezett vörös listáján szereplő, 54 éves bűnöző volt a második legkeresettebb, az 'Ndranghetával való kapcsolata miatt, ami a világ egyik legnagyobb bűnszervezete.

2021. május 25., 07:20

Szerző:

A brazil szövetségi rendőrség hétfőn letartóztatta Rocco Morabitót, a calabriai 'Ndrangheta maffiához köthető drogbárót. A férfin a Brazília északkeleti részén fekvő, tengerparti városban, João Pessoában ütöttek rajta, egy hotelszobában. A műveletben az olasz rendőrség is részt vett. Morabitón kívül két másik férfit is elfogtak, az egyik szintén szökésben lévő olasz állampolgár, de más információt nem közöltek róla - írja a Reuters

"Az Interpol római központjának egy olasz rendőrökből álló csapata - amely a nyomozásban is részt vett - vasárnap érkezett Brazíliába olasz csendőrökkel együtt, már a letartóztatás reményében" - részletezte a rendőrségi közlemény. A brazil szövetségi rendőrség (PF) szerint Morabito személyében az Olaszország által egyik leginkább keresett bűnözőt sikerült elfogni. 

FILES-BRAZIL-URUGUAY-ITALY-MORABITO-ARREST

 (Handout / URUGUAY'S INTERIOR MINISTRY / AFP)

"A Brazília és Olaszország közötti kábítószer-csempészet szervezésében az 1990-es évekig visszamenőleg megtalálni Rocco Morabito tevékenységének nyomait" - magyarázta a szövetségi rendőrség, amely kedden sajtóértekezleten ismerteti majd a sikeres elfogási művelet részleteit. A nemzetközi rendőrségi szervezet, az Interpol úgynevezett vörös listáján szereplő, 54 éves bűnöző ellen a brazil legfelsőbb bíróság (STF) adta ki a letartóztatási parancsot. 

A '90-es évek elején Milánó kokainkirályának is hívták, Olaszországban 1994-ben 30 év börtönre ítélték, de megszökött. Morabitót 22 évig körözték, mielőtt 2017-ben letartóztatták Uruguayban. Az uruguayi börtönből is megszökött 2019-ben, amikor a brazil hatóságok is elkezdtek nyomozni az ügyében.

(Kiemelt kép: HO / Interior Ministry of Uruguay / AFP)