Újabb orosz offenzívára számítanak az ukránok Kelet-Ukrajnában

Több kelet-ukrajnai várost ért orosz támadás az elmúlt 24 órában.

2022. április 23., 09:47

Szerző:

Az orosz erők számos helyen megerősítették állásaikat és újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában – közölte pénteken késő este az ukrán vezérkar.

Az utóbbi 24 órában támadások érték Szlovjanszk várost a donyecki régióban, és az orosz katonák megvetették a lábukat Lozova kisvárosban is, amely fontos vasúti csomópont a harkivi térségben. Ukrán bejelentés szerint az ukrán csapatok vissza tudtak verni több támadást a luhanszki régióban, amelynek nagyjából 80 százaléka már orosz ellenőrzés alatt áll. Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokkal támadja Mariupolban az Azovsztal acélművet, ahol több mint kétezer ukrán fegyveres ellenálló van.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig péntek este azt mondta, a délkelet-ukrajnai Mariupolban normalizálódott a helyzet, a lakosok szabadon közlekedhetnek az utcán. Az acélműben rejtőző fegyvereseket pedig biztonságosan körülzárták, az orosz beszámoló szerint a létesítmény területén lévők nem reagálnak a követelésre, hogy engedjék szabadon távozni a nőket és a gyerekeket, akik állítólag velük vannak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett pénteki éjjeli videoüzenetében, hogy Oroszország Ukrajna lerohanása után további országokat akar magának megszerezni. Zelenszkij kitért arra is, hogy Ukrajna szövetségesei „végre” leszállítják Kijevnek a kért fegyvereket, és ezzel több ezer ember életének megmentéséhez járulnak hozzá.

(Kiemelt kép: Lakosok ülnek padokon romok között az ukrajnai Mariupol városában 2022. április 19-én. fotó: Leon Klein / Anadolu Agency via AFP)

13:13

Nem vált be Vlagyimir Putyin orosz elnök számítása, a NATO és a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 csoport nem vált megosztottá Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának hatására – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök vasárnap a G7 csoport németországi csúcstalálkozójának helyszínén, Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélésén.

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.