Újabb menekülteket szállító csónak süllyedt el Olaszország partjainál

Elsüllyedt egy újabb, afrikai illegális bevándorlókat szállító csónak vasárnap Tunézia partjainál, egy jogvédő szervezet szerint legalább 19 ember meghalt.

2023. március 26., 10:54

Szerző:

A csónakkal a tunéziai Szfáksz városból indultak útnak Olaszország felé. A Gazdasági és Szociális Jogok Tunéziai Fórumának (FTDES) közlése szerint a tunéziai parti őrségnek öt embert sikerült kimenteni a vízből. 

Az utóbbi négy napban öt olyan csónak veszett a tengerbe, amellyel Szfákszból keltek útra, több mint hatvan ember eltűnt, és kilenc holttestet megtaláltak a balesetek után. A tunéziai parti őrség szerint nagyjából 80 hajót tartóztattak fel, és több mint 3 ezer bevándorlót vettek őrizetbe csak az utóbbi négy napban. 

Az olasz kormány a héten arra figyelmeztetett, hogy robbanásszerűen emelkedhet a Tunéziából Európa felé útnak induló illegális bevándorlók száma.

(Kiemelt képünk illusztráció. Mentők szállítják el az áldozatokat Steccato di Cutróban egy hajótörés helyszínén, ahol egy menekülteket szállító hajó süllyedt el 2023. február 26-án kora reggel. 59 menekült - köztük egy pici baba - veszett a habokba. Fotó: STRINGER/ANSA/AFP)

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.