Újabb kínai kémléggömböt észleltek

Újabb kínai kémléggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett.

2023. február 4., 08:50

Szerző:

Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett – közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Az eset újabb fordulatot jelent a Washington és Peking közötti feszültséget okozó ügyben, amely miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken elhalasztotta kínai látogatását.

Egy nappal korábban az Egyesült Államok bejelentette, hogy légterében kínai léggömb jelent meg. A Pentagon szerint most egy másik ilyen légi eszközt figyeltek meg, de már Latin-Amerika felett. Sem a helyét, sem a repülési irányát nem határozták meg.

Korábban a kínai hatóságok az első léggömbbel kapcsolatban sajnálkozásukat fejezték ki a szerintük akaratlan behatolás miatt, Washington azonban elfogadhatatlannak tartotta a történteket.

A Pentagon azt közölte, hogy nincs kétsége a léggömb kínai eredete és kémkedési célú felhasználásával kapcsolatban. A tájékoztatás szerint (az első léggömb) várhatóan még néhány napig az amerikai terület felett marad. Pat Ryder szóvivő szerint a keleti irányban haladó léggömb péntek délután az Egyesült Államok középső része felett, mintegy 18 ezer méteres magasságban tartózkodott. Az eszköz a kereskedelmi légi forgalom felett repült, és nem jelentett katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre.

A szóvivő ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelműen megmondani, hogy az eszköz mozgását távolról irányították-e.

(Kiemelt kép: Közeli felvétel a kínai kémléggömbről 2023. február 1-jén, a montanai Billings felett. Fotó: Chase DOAK / AFP)