Újabb földrengés rázta meg Afganisztánt

Néhány nappal a több mint kétezer halálos áldozatot követelő földrengés után újabb, 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Afganisztánt.

2023. október 11., 18:28

Szerző:

Herat tartomány székhelyétől nagyjából 28 kilométerre volt a rengés epicentruma, fészke 10 kilométer mélyen helyezkedik – közölte a Szabad Európa. Helyi hatóságok szerint egy ember meghalt, százhúszan megsérültek. Lakóházakban is keletkeztek károk.

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton helyi idő szerint délelőtt 11:00 körül az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata 6,3-es erősségű földrengést regisztrált az iráni határ közelében lévő Herat városától mintegy 40 km-re. Legalább kétezer ember halt meg Herátban, és a sérültek is több ezren vannak az iszlamista tálib kormány adatai szerint. Az ENSZ hangsúlyozta, hogy azok száma, akiket valamilyen formában közvetlenül érintett a katasztrófa, meghaladja a 11 ezret.

A regionális kórház orvosai szerint „folyamatosan érkeznek a sérültek”. A 600 ágyas intézmény a korábbi rengések után szombat délutánra elérte a teljes kapacitást – írja a Guardian.

(Kiemelt képünkön Herat városának romjai és törmelékei: a 6,3-as erősségű földrengés következtében lerombolt házak, amely több ezer sérültet és halálos áldozatot követelt. Fotó: Osman / Middle East Images via AFP.)