Újabb diplomáciai szálat vágott el Moszkva

Oroszország úgy döntött, hogy kilép a Barents-Euro-Sarkvidéki Tanácsból (BEAC) – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

2023. szeptember 18., 21:57

Szerző:

 „A tanács tevékenysége a nyugati résztvevők (Dánia, Izland, Norvégia, Finnország, Svédország és az Európai Unió) hibájából 2022 márciusa óta gyakorlatilag megbénult. A finn elnökség a rotáció elvének megsértésével nem erősítette meg készségét, hogy 2023 októberében átadja a BEAC vezetését Oroszországnak, meghiúsítva a szükséges előkészítési tevékenységet” – mutatott rá indoklásában az orosz diplomáciai tárca.

„A jelenlegi körülmények között kénytelenek vagyunk bejelenteni az Oroszországi Föderáció kilépését a BEAC-ból” – hangzott a közlemény. A moszkvai külügyminisztérium szerint Szergej Lavrov tárcavezető erről értesítést küldött a tagállamokbeli hivatali partnereinek, Josep Borrellnek, az uniós diplomácia vezetőjének, valamint a norvégiai Kirkenes városában működő Nemzetközi Barents Titkárságnak.

„Meggyőződésünk, hogy a pillanatnyi politikai konjunktúra, amelyet észak-európai szomszédaink követnek, nem felel meg a sarkvidéken lakók hosszú távú érdekeinek. A Barents-tengeri együttműködés felépítményének összeomlásáért a felelősség teljes mértékben »partnereinket« terheli” – hangsúlyozta a minisztérium. A tárca rámutatott, hogy „Oroszország folytatja nemzeti feladatainak megvalósítását Északon”.

„Továbbra is nyitottak vagyunk az interakcióra mindenkivel, aki konstruktív beállítottságú, kész az egyenlő párbeszédre és a kölcsönösen előnyös közös munkára”

 – állt a dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium emlékeztetett rá, hogy a tanács három évtizede „a határokon átnyúló együttműködés hasznos és hatékony formája”, amely hozzájárul a béke és a stabilitás fenntartásához Északon, a fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődéshez, a környezetvédelemhez, a kulturális és humanitárius kapcsolatok és az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez, beleértve az őslakos népekét is.

(Kiemelt képónkön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (l) és Timo Soini finn külügyminiszter (c) sajtótájékoztatón vesz részt az oului városházán a Barents Euro-sarkvidéki Tanács XV. ülésének alkalmával tartott kétoldalú találkozójuk után 2015. október 14-én. AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Timo Heikkala)

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.