Újabb afrikai országban vette át a hatalmat a katonaság

Az EU és az Egyesült Államok az elnök szabadon bocsátását követeli

2022. január 25., 08:55

Szerző:

A Burkina Fasó-i hadsereg hétfőn bejelentette: megbuktatta Roch Marc Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint lezárta az ország határait. A hatalomátvételről szóló közleményt, amelyet Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes írt alá, az állami televízióban olvasta be egy másik katonatiszt.

A közleményben a hatalomátvételt a biztonsági helyzet romlásával és azzal indokolták, hogy Kaboré nem volt képest egyesíteni a nyugat-afrikai országot és hatékony választ adni a kihívásokra, így az iszlamista lázongásokra. 

A közlemény szerint a hatalomátvétel erőszak nélkül történt, és az őrizetbe vett személyeket biztos helyen őrzik. 

Az MPSR közölte, hogy „ésszerű határidőn belül javaslatot tesz az alkotmányos rend visszaállítására, miután konzultált a nemzet különböző rétegeivel.” A hadsereg azután olvasta be a televízióban a közleményét, hogy sajtójelentések szerint két napja zavar és félelem uralkodik a fővárosban, Ouagadougouban, ahol lövöldözés tört ki több katonai táborban. A zendülők több támogatást követeltek az iszlamista fegyveresek elleni harcukhoz. Kaboré holléte hétfő este sem volt ismert. Éjszaka heves tűzpárbaj hallatszott a rezidenciája körül.

Előzőleg az államfő pártja, a kormányzó Népi Mozgalom a Haladásért (MPP) közölte, hogy az államfő gyilkossági kísérletet élt túl. A párt közleményében bírálta, hogy kifosztották az államfő magánrezidenciáját. Bírálta továbbá, hogy álarcos fegyveresek vették körül az elnöki palotát, és foglalták el az állami rádió és televízió ouagadougoui székházát.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok az elfogott államfő azonnali szabadon bocsátását követelte. 

„Az Európai Unió az államfő és a puccskísérlet során a katonák által foglyul ejtett többi vezető politikus szabadon bocsátását sürgeti” – mondta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Határozottan elítélte a Burkina Fasó-i katonai hatalomátvételt hétfői közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára is, aki fegyverletételre és Roch Marc Christian Kaboré elnök testi épségének megóvására szólított fel.

(Kiemelt kép: STRINGER / Anadolu Agency via AFP)

 

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

09:53

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.