Új-Zéland az év legnagyobb részében zárva tartja a határait

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt Új-Zéland az év legnagyobb részében továbbra is zárva tartja határait - jelentette be Jacinda Aldern miniszterelnök kedden, aki mások mellett a nemzetközi oltási kampány körüli bizonytalansággal indokolta a döntést.

2021. január 26., 13:13

Szerző:

A miniszterelnök elmondta, az országban a héten regisztrált fertőzések, azt bizonyítják, hogy a veszély továbbra sem múlt el. Hozzátette mindazonáltal, hogy Wellington fenntartja a külföldi turizmusra vonatkozó különleges megállapodást azon környékbeli országokkal, amelyekben a járványt sikerült visszaszorítani, beleértve Ausztráliát is.

Az „utazási buboréknak” nevezett rendszer értelmében a két ország állampolgárainak nem kell karanténba vonulniuk egymás területére érkezve, ám az Új-Zélandon újonnan igazolt fertőzést követően az ausztrál kormány e megállapodást felfüggesztette. Canberra döntése miatt Ardern sajnálatát fejezte ki, és leszögezte: Wellington „ellenőrzése alatt tartja” a járványt.

Új-Zélandon február végén jelentették az első fertőzést, márciusban pedig a kormány országos karantént vezetett be, és a határokat is lezárta. A járvány kezdete óta az országban kevesebb mint 2000 fertőzést regisztráltak, a Covid-19-nek pedig 25 igazolt halálos áldozata van.

A legutóbbi fertőzést hétfőn jelentették az ország egészségügyi hatóságai. Chris Hipkins egészségügyi miniszter szerint az Európából nemrég visszatért nő vélhetően egy aucklandi karanténban kapta el a vírust a létesítmény egy másik lakójától.