Új országgal bővülhet az EU

Albánia csatlakozása Brüsszelen múlik.

2021. szeptember 28., 17:11

Szerző:

Albánia jövője az Európai Unión belül van, és Brüsszelen múlik, hogy megkezdi-e a csatlakozási tárgyalásokat Tiranával - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden az albán fővárosban, nyugat-balkáni látogatásának második állomásán – írta az MTI.

„Albánia egyértelműen teljesített mindent, amit kértünk tőle" - hangsúlyozta a tisztségviselő. Továbbá kijelentette, hogy eltökélt szándéka a csatlakozási tárgyalások megindítása az év végéig. Háromnapos nyugat-balkáni látogatásán Ursula von der Leyen Albánián kívül Észak-Macedóniát, Koszovót, Montenegrót, Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát is felkeresi. Október 5-én és 6-án uniós csúcstalálkozót tartanak a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, amelynek témája a Nyugat-Balkán lesz.

A javarészt kedvező uniós fogadtatás ellenére Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére nem került sor Bulgária tiltakozása miatt. Szófia történelmi és kulturális nézeteltérések miatt vétózta meg, hogy megindítsák a tárgyalásokat Észak-Macedóniával, emiatt Albánia is hoppon maradt. Az Európai Unió eddig egy lapon kezelte Albánia és Észak-Macedónia csatlakozását, de Szófia akadékoskodása miatt szóba került, hogy a két ország útjai a jövőben szétválhatnak.

(Kiemelt kép: Edi Rama albán miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellép a díszsorfal előtt a Tiranában rendezett fogadási ünnepségen 2021. szeptember 28-án. MTI/AP/Franc Zhurda)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.