Új és jóval ellenállóbb vírusmutáció terjed Japánban

Az E484K névre hallgató vírusváltozat a szakemberek szerint a védőoltásokkal szemben is ellenállóbb lehet.

2021. április 27., 09:26

Szerző:

A szakemberek szerint a vakcinákkal szemben is ellenállóbb, új koronavírus-mutáció terjed Japánban – írja a hvg.hu külföldi forrásokra hivatkozva. A japán közszolgálati televízió alapján a Reuters írja, hogy márciusban egy tokiói kórházban tesztelt betegek nagyjából 70 százalékánál mutatták ki, hogy az E484K – a szakemberek által csak EEK néven emlegetett – koronavírus-mutációval fertőződtek meg. A beszámoló szerint ez ellen a védőoltások is kevésbé hatékonyak.

A Cell Host & Microbe című tudományos szaklapban még január elején jelent meg egy kutatási eredmény arról, hogy bizonyos védőoltások 10-60-szor kevésbé védik meg a beoltottat az EEK-variánstól.

A tokiói kórházban elvégzett pozitív teszteknél 14-ből 10 esetben mutatták ki ezt a variánst, a két hónapon át tartó adatgyűjtés során pedig 36 COVID-pozitív személyből 12-nél mutatták ki az EEK-t. A Reuters szerint ezek a betegek nem jártak külföldön, vagyis a mutációt az országon belül kapták el.

Mindez azért is különösen aggasztó, mert az országban ismét egyre több fertőzöttet találni, a szakembereket pedig különösen aggasztja a mutáns törzsek terjedése. Pénteken Tokióból 446 új esetet jelentettek, ez egyelőre elmarad a januári 2500-as napi új esetszámtól. Oszakában viszont már most rekordmennyiségű, 666 új beteget regisztráltak a szakemberek. Az itteni betegeknél már a brit mutációt is kimutatták.

A tokiói nyári olimpia kezdetéig már csak néhány hónap van hátra. Az ötkarikás játékokat a koronavírus-járvány miatt halasztották el egy évvel, ám idén már feltétlenül megtartani tervezik a nemzetközi sporteseményt.

(Kiemelt kép: Nővérek a Pfizer gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját készítik elő oltáshoz Oszakában, 2021. február 19-én. Fotó: Yomiuri/AFP | Kenichi Unaki)

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.